Behandelingen

Algemene behandelingen

In onze praktijk werken wij met moderne apparatuur. Bekijk hieronder onze toelichting per behandeling.

Staan je tanden scheef, te ver naar voren of juist naar achter? Een behandeling met een beugel kan er dan voor zorgen dat je tanden weer recht komen te staan. Ook als er te weinig ruimte is in je mond of de tanden en kiezen passen niet goed op elkaar, kan een beugel de oplossing zijn. Vaak is er een combinatie van verkeerde groei van de kaken en een onregelmatige stand van het gebit. Een beugelbehandeling, ookwel orthodontische behandeling genoemd, wordt uitgevoerd door een tandarts voor orthodontie of orthodontist.  

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het Gebit

Een brug is één van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen.

Een brug (bestaande uit een kunsttand en twee kronen) wordt verankerd aan twee aangrenzende natuurlijke tanden: de pijlers. De brug overspant de ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet.

Tijdens de halfjaarlijkse controle wordt uw mond gecontroleerd op gaatjes en tandvleesaandoeningen. Ook tandstand, kaakpositie en slijmvliezen worden nagekeken. Om gaatjes tussen de kiezen op te merken en ‘onder het tandvlees’ te kunnen kijken, is het nodig dat we met enige regelmaat röntgenfoto’s maken.

Tijdens de controle wordt eventueel aanwezig tandsteen verwijderd of wordt u doorverwezen naar een van onze preventieassistentes of onze mondhygiëniste.

Als u een gebitsprothese draagt, raden we u aan om minimaal eens per jaar op controle te komen. Wij gaan na of de prothese nog goed past en of de mondslijmvliezen gezond zijn.

Een facing is een schildje van porselein of composiet die op de tand wordt gemaakt. Zo wordt de vorm of kleur van een tand mooier.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een tweede mogelijkheid om een ontbrekende tand of kies te vervangen is een implantaat.

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroefje en zijn gemaakt van titanium. Dit is lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Deze implantaten worden voorzien van een kroon, brug of een klikgebit. 

Een kroon is een ‘hoedje’ van porselein, dat over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht.

De kroon bestaat uit één stuk en geeft stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. Uw tandarts zorgt ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft uw gebit een natuurlijk geheel.

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Als tanden ver naar voren of scheef staan, kan een behandeling met een beugel ervoor zorgen dat de tanden weer recht komen te staan. Ook wanneer er te weinig ruimte is in het gebit of de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, kan een beugelbehandeling de oplossing zijn.

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes opgevuld worden met een fissuurlak. Dit noem je sealen.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Roken, teveel thee of koffie drinken of sterk gekleurd voedsel eten kan aanslag veroorzaken op uw tanden. Dit zijn de extrinsieke verkleuringen, verkleuring van buitenaf. Er zijn tandpasta’s op de markt die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag, maar deze kunnen de kleur van de tanden niet veranderen.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak, kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees, achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

De ruimte tussen de tandwortel en het bot/tandvlees (de pocket) kan ontstoken raken. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd. Een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis. Om losstaande tanden te voorkomen, is het belangrijk dat er regelmatig pocketmetingen gedaan worden en aanvullende reiniging van het gebit plaatsvindt.

Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een behandeling bij de tandarts hoeft niet pijnlijk te zijn. De tandarts kan je plaatselijk verdoving zodat je rustig de behandeling kan ondergaan. De tandarts geeft zelf de verdoving of delegeert dit aan de assistent of aan de mondhygiënist. Als de assistent verdooft, dan moet de tandarts aanwezig zijn. Bij de mondhygiënist is dit niet nodig.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles Over Het Gebit

Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies door tandbederf is beschadigd, kan de tandarts dit restaureren met een vulling. Als u dat wenst, werken we met lokale verdoving. We werken met tandkleurige (witte) vulmaterialen. Ondanks speciale aanbrengmethoden, kan de gevulde kies de eerste tijd wat koud gevoelig zijn.

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich één of meer wortelkanalen. Deze kanaal zijn gevuld met zenuwen. De zenuw kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. Omdat de wortelkanalen in verbinding staan met het bot kan een ontsteking in de zenuw zich uitbreiden naar het kaakbot. Tijdens een wortelkanaalbehandeling maken we de wortel van binnen schoon, waarna de kanalen worden opgevuld. Houd er rekening mee dat een kies met een wortelkanaalbehandeling brosser en zwakker is, waardoor deze eerder een kroon nodig heeft.

 

Gebitsslijtage ontstaat door verlies van tandweefsel door oorzaken anders dan cariës (gaatjes, tandbederf). Het komt bij iedereen voor en is in de loop van de tijd bij iedereen waarneembaar (normale, fysiologische slijtage). Soms verloopt de slijtage echter sneller dan normaal (pathologische slijtage). De tanden en kiezen worden dan steeds korter.

Het korter worden van tanden en/of kiezen kan nadelige consequenties hebben voor het hele gebit. De korte tanden beïnvloeden negatief de esthetiek en functie van het gebit. Daarnaast kan gevoeligheid ontstaan bij de gebitselementen door het ontbreken van de beschermende glazuurlaag. Bij vergevorderde slijtage kan zelfs kiespijn ontstaan door ontsteking/afsterven van de zenuw in de holte van de kies.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: Alles over het gebit

Veel uitgebreide informatie over het gebit en behandelingen kunt u vinden op: www.allesoverhetgebit.nl of www.ivorenkruis.nl (met duidelijke folders en video’s).