Implantaat

Implantaat

Als een tand of kies ontbreekt, zijn er 2 vaste oplossingen. Een brug (beslijpen van bijvoorbeeld 2 tandwortels) of een implantaat. Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroefje en zijn gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. 

 
Wat is een implantaat?

Een implantaat is een klein schroefje van titanium met een lengte van 9 tot 15 mm en een diameter van 3,3 tot 5 mm. Als een tand of kies verloren is gegaan of nooit is aangelegd, kan er vaak een implantaat in het bot van de kaak geplaatst worden. Het bot groeit tegen het implantaat aan. Na een genezingsperiode van enkele maanden kan een kroon, een brug of een prothese op het implantaat bevestigd worden.

Voor administratieve vragen over implantologie, kunt u een email sturen naar het volgende adres; cornelisboth@gmail.com  


Historie

Franse archeologen melden in het vakblad Nature de vondst van een ijzeren kies in een Romeinse schedel. Een vulling, brug of kroon kun je het niet noemen. De vakterm is gebitsimplantaat. De schedel is afkomstig van een Romeinse begraafplaats bij Chantambre. Hij behoorde toe aan een man die leefde in de eerste of tweede eeuw na Christus en die ruim dertig jaar oud moet zijn geweest toen hij stierf.

Deze ijzeren kies is veruit het oudste gebitsimplantaat ooit gevonden, aldus de onderzoekers. Uit de manier waarop de overigens zwaar verroeste kies nu nog uit het kaakbeen steekt, leiden zij af dat de ’transplantatie’ indertijd een succes moet zijn geweest: de eigenaar van de kies heeft hem waarschijnlijk minstens een jaar gedragen. De kies lijkt nagemaakt naar het origineel en vervolgens in de kaak gehamerd.

Bron: Crubezy E, Murail P, Girard L, Bernadou JP. False teeth of the Roman world. Nature. 1998 Jan 1;391(6662):29