Mondzorg Tips

Mondzorg Tips

Voorkomen van gaatjes (cariës)
Een goede mondverzorging draagt bij aan het voorkomen van gaatjes. Poets twee keer per dag uw tanden met fluoridetandpasta. Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen. Elektrische tandenborstels zijn een effectief middel om plak te verwijderen, de borstel maakt de poetsbeweging voor u en u kunt zich concentreren op het plaatsen van de borstelkop. Daarnaast kunt u gebruik maken van aanvullende hulpmiddelen, zoals tandenstokers, flossdraad of ragers. Overleg met de tandarts of mondhygiënist welk middel voor u het meest geschikt is.

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag. Drie keer een hoofdmaaltijd en vier keer per dag een tussendoortje. Zo kan het speeksel in de mond helpen het gebit te beschermen. Daarnaast blijft regelmatige controle bij een tandarts erg belangrijk.

Beginnende gaatjes kunnen door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen. Fluoride zit in tandpasta’s of speciale spoelmiddelen. Door uw tanden goed te poetsen verwijdert u tandplak en voedselresten op en tussen uw tanden. Verschillende methodes zijn effectief, het is vooral van belang dat u geen enkele plek overslaat.

Voorkomen van tandvleesproblemen
De ruimte tussen de tandwortel en het bot/tandvlees (de pocket) kan ontstoken raken. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis. Om losstaande tanden te voorkomen, is het belangrijk dat er regelmatig pocketmetingen gedaan worden en aanvullende reiniging van het gebit plaatsvindt.

Op de website:
Alles over het gebit vindt u ook veel informatie over het gezond houden van uw mond.

Kindertandheelkunde:
Tien tips om te zorgen dat het gebit van uw kind gaaf blijft:

  1. Geef kleine kinderen geen flesjes met zoete drankjes (fris, vruchtensappen)
  2. Drink een glas of fles in 1 keer leeg; en neem na een zoet drankje een glas water
  3. Kies eens snoeptomaten, minikomkommers of snackwortels als tussendoortje
  4. Eet en drink maximaal 7 keer per dag
  5. Poets de tanden van kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje
  6. Poets 2 keer per dag 2 minuten, vanaf 2 jaar
  7. Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar altijd na
  8. Eet en drink niet meer na het tanden poetsen ’s avonds (behalve water)
  9. Neem kinderen vanaf 2 jaar mee naar de tandarts (vergoed door de basisverzekering tot 18 jaar)
  10. Ga 2 keer per jaar op controle bij de tandarts (vergoed door de basisverzekering tot 18 jaar)